Fulwood Road - Sheffield

External view of Fulwood Road

Our client contacted us to ask for advice on the development of a sympathetic design, for the re-ordering of the spaces in this extensive detached property. 

Brief

This project was undertaken by SIX Architecture + Design, which became part of Byrom Clark Roberts in August 2016.

We were tasked with developing proposed floor layouts that created a better connection between the existing rooms, while extending the main living space and kitchen.  Formation of a small study space and a utility area were also a requirement.  At first floor level, existing bathrooms were to be reconfigured to provide a reconsidered main family bathroom, as well as an en-suite shower room to the master bedroom.

At second floor level, the existing rooms were to be reconfigured to provide accommodation for visiting friends and family members.  This would require the extension and alteration of an existing WC, to become an additional shower room.

Challenges + Opportunities

Lounge - Fulwood Road

The client had recently moved in to the property and found that there was a disconnection between the spaces; this is typical of residences of this period, where historically, value was placed on the number of rooms and the separate activities, as opposed to contemporary values of open plan spaces and merging functions across wider areas of the house.

As a grand property in a picturesque part of Sheffield, it was important to ensure that the historic character of the house was not compromised from a stylistic or material perspective, so all proposed changes would need to be reviewed by an historic building specialist, to ensure that the fabric of the building was not compromised during the construction process.

The ground floor plan presented an imperfect symmetry, in that there were three main ‘compartments’ within the house.  As designers, we recognised the possibility of reinforcing the symmetry further, which would serve the purpose of tying in the proposals to the strengths of the original architect’s design intent.

On the upper levels of the house, the flow between the rooms was a consideration, as was the use of daylight, especially at the attic level which was a little ‘gloomy’.

Design

At ground floor level, two very clear axis’ were noted on the floor plans, in order to explore how the notional symmetry could be reinforced in a more functional way.  It was proposed that the single door from the main hallway to the dining room should be replaced with a set of double doors, placed centrally and in line with the main entrance / front door.  The impact of this was the creation of a clear line of sight to the extensive back garden, when viewed from the front door.

The wall between the kitchen and the dining room was knocked through, with a new internal steel frame introduced to support the rooms at first floor level.  The new kitchen was formed with an ‘island’ in the location of the demolished wall, creating a notional boundary between spaces, which allowed the occupants to remain within proximity to one another, while engaged in unrelated activities.

An additional knock through was created between the dining room and the living room, replacing the original doorway from the entrance hallway to the living room.  This small change reinforced a second important axis through the house, from the back door, through the heart of the house and in to the living area.  The bay window to the dining room was modified to include a pair of glazed double doors, allowing unhindered access to the external patio area and completing the cruciform axis.

A small study and a separate utility room were constructed around the existing back door entrance, allowing the nosier utility functions to be contained in an area that avoided disruption in the main living space.  The study, located at the rear corner of the house, offered commanding views of the garden and a good ambience in which to work, without being disrupted by other activities within the house.

Works at first floor level were more straight forward.  The existing balustrading and handrails to the staircase were replaced in a style to match the original features, so as to create a higher and safer handrail level, for safety purposes.  One bathroom was reconfigured to create a new en-suite facility to a relocated master bedroom.

Stairs - Fulwood Road

At attic level, the whole roof was stripped, disassembled and re-built, accommodating a new dormer at either side of the property.  The additional roof volume allowed for the formation of a new large guest bedroom, as well as the conversion of a WC to a generously proportioned family shower room.  The attic landing was reconfigured to provide two floor to ceiling glazed panels overlooking the stairwell, with views across to the decorative external glazing and a dramatic drop to the ground floor entrance; this feature provided much needed day-light in to the heart of the attic space, yielding an exciting and practically self-contained apartment for approximately six guests.

The external render finish was removed and re-applied.  Windows to the property were sensitively replaced and / or restored.  The extended elements of the ground floor plan were carefully dressed in stone that was chosen to closely match the existing property.

Services

The practice provided brief development, concept design and technical design services.  The client provided their own scheme of interior design.  We remained on hand to answer technical questions throughout the construction phase, however the client had worked directly with the builder before and as such was comfortable in liaising directly with the builder throughout the construction period.

  • Project Type : Private / Residential
  • Project Value : Undisclosed at client request
  • Project Status : RIBA STAGE 7 - In Use
  • BCR services : RIBA STAGE 0 - Strategic Definition to RIBA STAGE 4A - Technical Design
  • Start / End : April 2016 / September 2017
  • Contractor : Paul Sivyour
  • Last Updated : 3rd May 2018
Architecture Promo Facebook Hover Icon Byrom Clark Roberts Hover Icon Email Icon LinkedIn Hover Icon