Brocco Bank - Sheffield

External view of extension - Brocco Bank

An extensive refurbishment, modernisation and extension to a 1920s detached property – creating more accessible space for the whole family.

Brief

This project was undertaken by SIX Architecture + Design, which became part of Byrom Clark Roberts in August 2016.

An extension to the side and rear of the house at ground floor level, including raising the rear garden to ground floor level. The ground floor of the extension was to be configured to provide a large, open plan kitchen / dining area, with the bedroom at ground floor level also receiving additional space, to supplement the existing disabled shower room. A ramped walkway was to be introduced from the front to the rear of the property, with level access to the ground floor at the rear. The design affords additional light via ‘picture frame’ glazing to the rear for both the kitchen and bedroom spaces, with visual links through the kitchen from front to rear – the transparency ensuring that the extension feels light-weight and unobtrusive.

The basement was to be converted to form a habitable space with a family room, bedroom, shower room and utility space. A general refurbishment / modernisation of the house was required, including cosmetic improvements, in addition to re-wiring and upgrades to the central heating system.

Challenges + Opportunities

View of new kitchen - Brocco Bank

Using the 3D model, we addressed issues relating to level differences between the internal floor level and the exit from the kitchen door at the garden level.

In consultation with the client, a design solution was reached which allowed full disabled access to the entire ground floor level, via a ramp to the rear, whilst respecting the existing architectural style of the main house. A design and access statement detailing the reasoning and process for the design, resulted in the application being approved by the Local Planning Authority without delay.

Neighbouring property boundaries on either side required thought with regards to retaining and drainage details, using materials sympathetic to the existing and proposed buildings.

Basement works proved a challenge in terms of drainage and cross ventilation. A low-level window was introduced to the basement bedroom to ensure penetration of day-light in to the spaces, with a dual-purpose of providing means of fire escape.

Design

Bedroom overlooking garden - Brocco Bank

The design was intended to be modern, contrasting the traditional architectural style of the main house – linear in style with large areas of open pocket glazing.

The entire rear wall and portion of the side wall at ground floor level was removed, with a structural frame introduced to support the large openings.

SIX AD produced conceptual schemes, continuing to develop the preferred design with the client. Technical design was also undertaken and applications for planning permission and building regulations submitted. Construction on site was regularly inspected, ensuring that integrity of the original design intent was not lost. 

The initial brief was complex in so much as it required significant alterations to our home to allow it to work better for our disabled daughter and all in our family. SIX AD listened to our brief and needs and came up with a plan that was sensitive to the building and our needs. The final product was simply fantastic and stuck closely to the brief.

 

Now the works are complete it has transformed the way we use our home. We have a bespoke ground floor which enables all our family to move round the house in ways previously not possible. We have connected the ground floor to the back garden, which has given us a much better quality of life as the outside is just the other side of glass with no steps!  We are also enjoying the basement space which has been transformed. 

 

[Alan Baker | Client]

Basement conversion

  • Project Type : Private / Residential
  • Project Value : £146,800 +VAT (approx)
  • Project Status : RIBA STAGE 7 - In Use
  • BCR services : RIBA STAGE 0 - Strategic Definition to RIBA STAGE 7 - In Use
  • Start / End : June 2015 / September 2017
  • Contractor : Futures Building & Maintenance Ltd
  • Last Updated : 3rd May 2018
Architecture Promo Facebook Hover Icon Byrom Clark Roberts Hover Icon Email Icon LinkedIn Hover Icon